Bijtelling bestelauto’s (Loonheffingen)
Voor bestelauto’s geldt naast de eventuele bijtelling privégebruik nog het hiernavolgende:
- Er hoeft geen bijtelling plaats te vinden als de werknemer de bestelauto niet kan gebruiken buiten werktijd, bijvoorbeeld omdat de werknemer de bestelauto plaatst op een afgesloten bedrijfsterrein. De werkgever kan ook een schriftelijk verbod op privégebruik opleggen aan de werknemer. Hierbij is vereist dat hij controle uitoefent op de naleving van het verbod en een passende sanctie oplegt als het verbod wordt overtreden.
- Bij bestelauto’s die door de aard van het werk doorlopend afwisselend worden gebruikt door twee of meer werknemers kan het privégebruik moeilijk vast te stellen zijn. Het privégebruik wordt dan door middel van eindheffing bij de werkgever belast. Deze eindheffing bedraagt € 300,- per bestelauto op jaarbasis.
Als door de aard van de werkzaamheden (vaak) veel ritten op een dag worden uitgevoerd met de bestelauto van de zaak, is het bijhouden van een sluitende rittenregistratie voor werkgever en werknemer een grote (administratieve en financiële) last. In dat geval mag, om praktische redenen, worden volstaan met:
- een vereenvoudigde rittenregistratie (downloaden via website Belastingdienst);
- de zakelijke adressen in de (project)administratie van de werkgever.
Vanaf 1 januari 2012 kan de werknemer gebruikmaken van de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik. De werknemer geeft dan aan uitsluitend zakelijk (dus: 0 kilometer privé) gebruik te maken van de bestelauto. Er hoeft zodoende geen rittenregistratie te worden bijgehouden.